mortonfest

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Ajatuksia bloggaamisesta

Tänään on kulunut tasan vuosi siitä, kun julkaisin ensimmäisen tekstin Nuapurissa -blogissa. Moni ei teistä tiedä, että kokeilin bloggaamista jo aiemmin, mutta en silloin päässyt hommaan sisälle ja blogin kirjoittaminen loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Nuapurissa -blogi jäi kuitenkin osaksi elämääni ja täytyy todeta, että se on antanut minulle huimasti ilonaiheita! Olen saanut tutustua bloggaamisen kautta upeisiin blogeihin ja kirjoittajiin niiden takana. Ensimmäisien blogipostauksien lukeminen aiheuttaa minussa samankaltaista tunnetta, kuin lukisin vanhaa päiväkirjaa - etenkin ne alkuaikojen karmeat kuvat. Täytyy todeta, että jonkinlaista kehitystä on tapahtunut valokuvauksen saralla, vaikka edelleen kehitettävää löytyy ja paljon! Blogi on myös antanut siivet unelmille ja pian tekin pääsette tutustumaan pieneen sisustusalan yritykseeni, jota olen työstänyt kaiken muun ohella.

Blogi on hakenut vuoden aikana uomaansa ja se on onneksi jaksanut kulkea mukana elämänmuutoksista huolimatta. Bloggaaminen kesti töihin palaamisen ja uuden raskauden alkuväsymyksen. Postaustahti on vaihdellut ja aina rahkeet eivät ole riittäneet uuden luomiseen ja inspiroiviin DIY -juttuihin. Hetkellisesti olen muistutellut itsellenikin, että tämän on tarkoitus olla iloa tuova harrastus eikä pakkopullaa. Lukijat kyllä säilyvät mukana, vaikka päivityksiä tulisi harvemmin ja sisältö ei aina olisi tee-se-itse tyyppistä ja super-inspiroivaa. Sitäpaitsi lukijat huomaavat sen, jos bloggaajan ajatus ei ole ollut täysin mukana postauksessa. Kiitos kuuluu siis kaikille teille uusille ja vanhoille lukijoille, joiden takia tätä on erityisen mukava tehdä!

Esmeralda´s blogin Essi pohti omassa blogissaan sitä, että millainen on hyvä blogi? (Hyvä kirjoitus Essi!) Kuinka pitää lukijat kiinnostuneina? Etenkin minä jäin pohtimaan sitä, että onko aihealue lukijoille liian kapea ja tylsä, jos bloggaaja kirjoittaa ainoastaan yhdestä osa-alueesta (esim. sisustuksesta) ja jättää paljastamatta asioita itsestään? Mikä on sopivasti? Mitä lukijat haluavat tietää kirjoittajasta ja mitä kirjoittaja on valmis paljastamaan? 

Olen itse joutunut pohtimaan tätä asiaa melko paljon, etenkin oman työni kannalta ja päätynyt siihen, että en ihan hirveästi kerro itsestäni. Arkisia kuulumisia blogista kuitenkin löytyy, mutta syvällisemmät pohdinnat olen jättänyt muihin foorumeihin. Tässäkin asiassa olen joustanut - alun nimimerkki Marjukka on vaihtunut omaan, oikeaan nimeeni ja kasvoni olen paljastanut jo useaan otteeseen. Mies ei halua blogissa esiintyä ja pojan suhteen olen ottanut saman linjan, osittain myös miehen toiveesta. En halua joutua tilanteeseen, jossa yksityiselämääni käytetään minua vastaan ja etenkin työelämässä se on mahdollista. Vanhat lukijat sen varmaankin jo tietävät mutta uusille tiedoksi, että työskentelen lastensuojelutyön parissa.


Toistaiseksi blogin sisältö on pysynyt melko tarkasti rajattuna sisustusaiheisiin postauksiin, mutta Instagramissa väläyttelen hieman enemmän lifestyleä. Tällä hetkellä runsaampi lifestylen tuominen Nuapurissa blogiin tuntuu päälleliimatulta, mutta en koskaan sano ei koskaan. :)

Tykkään lukea blogeja, joissa kirjoittaja antaa jotain itsestään. Sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että kertoo asioita henkilökohtaisella tasolla. Joillain on taito tuoda persoonansa esiin muutaman lauseen kirjoituksella. Olenkin huomannut, että tykkään eniten blogeista, joissa kirjoittaja tuntuu miellyttävältä tyypiltä! Ihminen blogin takana on siis se kaikkein tärkein, vaikka aihealue olisi hyvin pinnallinen. Kiinnostavissa blogeissa näkyy myös elämän jälkiä - liika kliinisyys ja jatkuvat mainostyhteistyöt karkoittavat minut pois lukijoiden joukosta. 

Esitänkin teille saman kysymyksen, kuin Essi omassa blogissaan;
 Millainen on mielestäsi hyvä blogi? Pysyvätkö yhden aihealueen blogit kiinnostavina?


Muistahan käydä osallistumassa synttäriarvontaan!27 kommenttia:

 1. Mulla on vähän sama näkemys blogeista. Haluan saada jotain tarttumapintaa. Blogi voi olla kertomus elämän ihanista asioista, ei sekään haittaa mutta pieni rosoisuus tekee kirjoittajasta inhimillisen ja samaistuttavan. Eihän nettiin tarvitse (tai ehkä kannatakkaan) niistä kipeimmistä asioista kirjoittaa, usein riittää joku pieni ajatuksenpoikanen tai ehkä jopa kuvakin. Kaikkihan saa eri asioita irti blogeista.

  Itse luen paljon sellaisia pienempiä blogeja, suoraan sanottuna niiden isojen kohdalla tulee herkästi sellainen olo että kirjoittaja kirjoittaa siitä mitä lukija haluaa kuulla, ei siitä mistä hän itse haluaisi kirjoittaa (minkä kyllä ymmärrän koska kaikki henkilökohtaiset jutut saatetaan ruotia keskustelupalstoilla). Koen että pienemmissä blogeissa ajatus on vapaampi, ihminen enemmän oma itsensä koska uskaltaahan sitä enemmän. Kyllä yhdenkin aihealueen blogit saattavat olla mielenkiintoisia, kaikki riippuu siitä miten asia esitetään. Kyllä minä mielummin luen ihmisen intohimosta käsitöihin (vaikka en itse niitä tee) kuin selaan blogista mainoksia :) Jos joku asia on ihmiselle tärkeä, ja se näkyy, on siitä tavallaan aina kiehtova lukea.

  Olipas hyvä kirjoitus! Pisti itsenikin pohtimaan asioita. Pidän sinun blogistasi hurjasti, olet oma itsesi ja kuvasi ovat kauniita. Ja kuinka tärkeää työtä teetkään, hatunnosto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hujasti kehuista Ada! Lämmittivät mieltä. :)

   Sinulla on juuri mainitsemani kirjoittamisen taito. Osaat taitavasti luoda tunnelmaa, paljastamatta kuitenkaan liikaa. Arvostan!

   Tosi hyvä vastaus ja olen kaikkinensa samoilla linjoilla kanssasi. :)

   Poista
 2. Hei, hyvä teksti. Minua kiinnostaa yhdenkin aihealueen blogit. Eniten pidän tavis ihmisten tavis kodeista tavis budjeteilla. Itse myös miettinyt tuota kuinka paljon itsestäni tai lapsistani kerron, ja olen tullut siihen tulokseen etten juurikaan mitään. Toisaalta taas sivutan hiukan omaa elämää ja ajatuksia esimerkiksi äitiys ja -kasvatuspohdinnoissa. Onnea yksi vuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taviksesta minäkin pidän - jotenkin siinä ihminen tulee lähemmäksi.

   Itse olen ehkä turhan varovainen myös kasvatuspohdinnoissa, juurikin työn vuoksi.. Vaikka välillä tekisi mieli. En halua, että töissä tulee sanomista. :)

   Kiitos onnitteluista! Ihanaa, että seurailet blogiani niin ahkerasti ja muistat aina kommentilla. :)

   Poista
 3. Onnea kauniille blogillesi, Maru!

  Harva bloggaaja (itse en ainakaan) jaksaa löytää kiinnostavaa kirjoitettavaa aina ja vain yhdestä aiheesta, poikkeamatta vähääkään. Monilla sisustusbloggaajillahan on minusta ihan perustellusti mukana lifestyleä esim. näyttävien juhlien järjestämisen osalta. Enemmänkin saa minusta olla sitä muutakin. Mielestäni on turha rajata aihepiiriä liian orjallisesti, tai jää kiinnostava ja inspiroiva juttu jos toinekin kirjoittamatta. Minusta sisustamiseen liittyvät olennaisena osana lifestyle-aiheetkin. En tosin ole vielä kiinnittänyt erityistä huomiota siihenkään, että jokin blogi olisi liian keskittynyt johonkin tiettyyn aiheeseen, joten kukin omalla, kivalla tyylillään.

  Itse luen mieluiten blogia, jossa kirjoittajan elämää otetaan mukaan. Enemmän tai vähemmän, tilanteen mukaan, mutta niin, että kuitenkin huomaa blogin takana olevan oikean, ja vieläpä mukavan ihmisen. Osansa ja paikkansa minulle on myös luksushehkutusblogeilla, kunhan vain lukee niitä saadakseen inspiraatiota, ei luullen, että tuo kaikki olisi oikeasti totta kenenkään kohdalla. ;)

  Itsellä työ rajoittaa omalla nimellä kirjoittamista, mutta naama näkyy kirjavia aiheita vilisevässä "sisustusblogissani" jo aika paljon, joten kai se on vain ajan kysymys, kun joku oppilas sinne löytää. Toivottavasti pitää viisaana suunsa kiinni semmoisessa tilanteessa. Jepjep, ihan varmasti. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiitos Silja Maaria!

   Hieno vastaus! Pystyn allekirjoittamaan myös kaiken sanomasi. :) Mieheni on myös opettaja, joten varmasti myös hän on todennut parhaaksi olla näyttämättä naamaansa blogissa. Hänen oppilaat tosin ovat kysyneet, että "kirjoittaako sun vaimo blogia?" Ehkä se pistää vielä miettimään enemmän sisältöä, kun tiedän, että miehen oppilaat ja omat nuoret lukevat blogiani (tai ainakin tietävät sen olemassaolosta.) Jostain ne vain tiedon urkkivat! ;)

   Poista
 4. Hyvä blogi on mielestäni aito. Oli se sitten rajattu yhden aihealueen blogiksi tai vaikkapa laajempaan lifestyle-kategoriaan, aitous koukuttaa. Pidän loppupeleissä aika monenlaisista blogeista, se riippuu hyvin paljon kirjoitustyylistä aiheesta riippumatta. Pidän niin pinnallisuuksista (kauneus, sisustus..) kuin sitten niistä syvällisistä pohdinnoistakin. Se, mihin ensimmäisenä kiinnitän huomiota on blogin ulkoasu. Jos se on semmoinen, mikä itseäni hirvittää (ja kauheasti mainoksia) niin en jää lukemaan. Sellaisia blogeja, joissa kirjoitusasu on turhan puhekielellä, vähän kammoksuttaa. Niinku tiijäksää? Päiväkirjamaiset tätäteintänään- jaarittelut ovat myös aika ikävää luettavaa, varsinkin jos mitään muuta sisältöä ei ole.

  Olen itsekin tuoreena bloggaajana joutunut miettimään mitä paljastan. Blogini on kuitenkin perhepainotteinen, joten jälkikasvuni siellä kyllä vilahtaa. Kaikkea ei pidä kertoa, mutta se ei tarkoita etteikö blogi voisi olla mielenkiintoinen! Itsekin pidän pienistä blogeista, koska vuorovaikutus tällöin lukijan ja bloggarin välillä säilyy paremmin.

  Tykkään sinun blogistasi koska se on aito ja elämäniloinen sekä kaunis :) Plussaa kuopiolaisuudesta, terveisin toinen mokoma ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno vastaus!
   Aitous tosiaan on itsellenikin tärkeää ja puhekieli on kyllä aika karmeaa luettavaa! Pienissä blogeissa kirjoittaja tulee tosiaan lähemmäksi lukijaa. Vaikea sanoa, että mistä se johtuu.. Ainakin sitä säännöllisemmin seuraa pienempiä blogeja ja toisinaan oikein odotta kuulumisten vaihtoa. Pieni "itsensäpaljastelu" on siis paikallaan, jotta tulee puolin ja toisin vähän tutuksi. :)

   Hauskaa, että olet löytänyt blogiini ja kiitos kehuista! <3 Kävinpäs kurkkaamassa samalla sinun blogia ja kappas, mehän ollaan melko samassa elämäntilanteessa!! :)

   Poista
 5. Äärimmäisen hyvä aihe, todella mielenkiintoista luettavaa myöskin aloittelevalle bloggaajalle! :-) Voin kyllä hyvin yhtyä ylläoleviin kommentteihin :-) Sopivasti persoonallisuutta/persoonaa, siisti ulko-ja kieliasu, ja helppo lähestyttävyys kirjoittajaa kohtaan ovat plussaa :-)
  Ja kovasti onnea blogisi syntymäpäivän johdosta ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos onnesta! :) Mukavaa, että kirjoitus laittoi pohtimaan. Varsinkin blogin kirjoittamista aloitellessa tulee mietittyä omia linjanvetoja.. Tosin sitä tulee tehtyä edelleen. Tai jos ei mieti, niin se on mielestäni vähän huonompi homma. Ajatus ei ole tällöin mukana.

   Poista
 6. Todella hyvä kirjoitus -minäkin olen miettinyt monesti samoja asioita. Mulla kanssa mies ei halua kuviini mukaan ja toivoo myös että lapsista ei näytettäisi selvää profiilikuvaa.
  Onnittelut blogin 1.v. taipaleen johdosta -jatka samaan malliin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Kylläpähän tässä hommassa on pakko kuunnella muunkin perheen toiveita, vaikka itse olisi valmis kertomaan enemmän. Esimerkiksi juuri kuvien merkeissä.

   Kiitos myös sulle Sanna, kun niin usein käyt lukemassa päivityksiä ja vielä kommentin kera. <3

   Poista
 7. Hyvä blogi on mielestäni aito ja lukijansa näköinen. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä :) Mukavaa sunnuntaita sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juurikin näin! Täydellisyys ei ole aitoa. :)

   Poista
 8. Onnea yksivuotiaalle blogillesi! Itse olen bloggaillut jo pian neljä vuotta, ja nykyään jo muutaman eri osoitteenkin alla. Eli pakostikin sitä on tullut kerrottua itsestään yhtä ja toista, vaikka en sitten kuitenkaan. Onko mahdollista tuottaa tekstiä ja kuvia vuosikausia ilman että kuitenkaan paljastaa itsestään liikaa? En tiedä, mikä on se liikaa, riippuu kai siitä? Toisaalta kun itse lukee blogeja, tuntuu kuin pikkuhiljaa tutustuisi kirjoittajaan. Eli kai sitä kuitenkin mielummin lukee sellaisia blogeja joissa on sitä aitouttakin mukana, inhimillisyyttä? Vaikea aihe, jossa mieli on vuosien aikana muuttunutkin välillä. Tässä mennään kai vähän tuulella, siten kuin milloinkin parhaalta tuntuu :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lyde!

   Hyvä kirjoitus ja pystyn allekirjoittamaan sanomasi myös täysin! Sehän se hankaluus onkin, kun on vaikea tietää että millaista kuvaa ihmiset todella luovat minusta blogikirjoitusten ja kuvien kautta, jos teksti on vähän "vihjailevaa".. Hankalaa hommaa! :D
   Minunkin mieli on jo vuodessa muuttunut ja olen tullut armollisemmaksi myös itselleni. Kirjoitan sen mikä siinä hetkessä parhaimmalta tuntuu. Toki kuunnellen muiden perheenjäsenten toiveita.

   Poista
 9. Olipa kiva ja kiinnostava juttu! Näin alkuun onnittelut blogille hienosta ensimmäisestä vuodesta! :) Mää tykkään kovasti semmosista blogeista, joissa on aitoutta, persoonaa, kauniit kuvat ja elämän jälkiä. Ihailen myös niitä, joilla on sana hallussaan ja kirjoitus vaan soljuu eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona! <3 Ihanaa, että jaksat niin aktiivisesti seurailla blogiani ja muistaa usein myös kommentilla. :)

   Ja kyllä, allekirjoitan myös kaiken kirjoittamasi. :)

   Poista
  2. Sun blogi on yks parhaista, siinä hyvä syy aktiiviseen seuraamiseen! ♡ :)

   Poista
 10. Kivasti kirjotettu ja pohdittu, paljon näiden aiheiden ympärillä pyörii omatkin ajatukset nyt vielä vajaan vuoden bloganneena. :) Onnittelut vuoden ikäiselle!! Kerrohan pian lisää tuosta sisustusalan yrityksestä, odottelen innokkaana!

  On kovin erilaisia blogeja, on niitä jossa selaa aina vain kuvat ja ne joiden tarinat ja turinat kiinnostaa melkein kuvia enemmän. Ehkä kuitenkin jollakin tavalla täytyy saada kurkistaa kirjoittajan ajatusmaailmaan, ehkei niinkään faktojen kautta vaan ihana ajatuksenjuoksun ja tekstistä pursuavan persoonan kautta. :) Pidän siitä että liikaa ei kerrota, toki on muutama blogi joita seuraan joissa kerrotaan kyllä ihan kaikki. Kuten moni muukin on sanonut, niin kai se on se aitous joka paistaa läpi! Ei sitä omiinkaan teksteihin ole tyytyväinen silloin kun kirjottaa ajatukset ihan muualla. Mulla on vielä opettelemista siinä, että osaa huonoina tai väsyneinä kausina jättää postaukset vähemmälle, jokin kumma draivi on niitä tehdä, vaikka huomaakin että eihän näistä tule mitään...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hieno vastaus Anna ja hei, sun blogi on ihana! :) Kiitos myös onnitteluista.

   Jotkut tosiaan taitavat kirjoittamisen ja yksikin kuva toimii hienosti tarinan tukena. Juuri itsekin ihailen bloggareita, joiden teksti on sitä soljuvaa ajatuksenjuoksua ja tekstistä tulee esiin kirjoittajan fiilis, vaikka suoraan sitä ei tekstissä ehkä kerrottaisikaan.

   Tosiaan, toisinaan blogikirjoitukset eivät ole sitä kuuminta kamaa itselläkään. Eikä onneksi tarvitse ollakkaan! :) Ehkä se on osa sitä inhimillisyyttä ja aitoutta?

   Poista
 11. Onnea vuosipäivän johdosta! :) mielenkiintoisesta aiheesta kirjoitat. Itse pidän myös tärkeimpänä kriteerinä hyvässä blogissa AITOUTTA. Olen lukijana kyllä sellainen nopea selailija ehkä ajanpuutteen vuosikin, että selailen nopeasti kuvat läpi ja etsin uusia ideoita ja inspiraatioita. Harvoin kerkeän jäädä pitempiä postauksia lukemaan. Sinusta on jäänyt blogin kautta erittäin miellyttävä ja lempeä kuva! Olet varmasti hieno ihminen ja teet arvokasta työtä! Jäin oikein pohtimaan tätä aihetta ja ehkä täytyy itsekin alkaa utelemaan omilta lukijoilta heidän mielipiteitään ja toiveita postauksista. Itselläkin täytyy rajoittaa miehen työn takia aihealueita..mutta välillä tuntuu että voisi kyllä hieman raottaa omaa elämää muillekin, eikä vain pelkkiä käsitöitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Venla! <3 Aitous on tosiaan ykkösjuttu - oli aihealue mikä tahansa.

   Itsekin voisin kertoa ehkä hieman lisää, mutta pakko tosiaan ottaa koko perheen toiveet huomioon vaikka olisin valmis paljastamaan hieman enemmän. Tylsää, mutta ehkä myös järkevää. :D

   Poista
 12. Hienoa pohdintaa! Onnea vuosipäivän johdosta. :) Persoonallisuus ja elämänasenne taitaa minulle lopulta olla aihealueita tärkeämpiä. Toki bloggaajan tyyli, sisustuksessa tai vaikkapa pukeutumisessa vaikuttaa siihen, kiinnostunko blogista ja tuoko blogi minulle inspiraatiota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi! Hienosti laitoit pohdinnan alulle ja tämä selkeästi herättää lukijoissa ja bloggareissa ajatuksia. Useimmilla melko samankaltaisia. Aitous ja persoonallisuus taitaa olla niitä tärkeimpiä. :)

   Poista
 13. Hyvä postaus Maru! Hienoa keskustelua on täällä kommenttikentässä. Aikalailla kaikki on sanottu, mitä mäkin ajattelen... siksipä tulin vaan toivottamaan onnea yksivuotiaalle <3

  Niin ja alkuaikojen postausten päiväkirjafiiliksistä - samaa mieltä ! Niitä kurkkii vähän silleen ujosti häpeänsekaisin tuntein. Mutta siis ihanaa. Siinä samalla huomaan oppineeni jotain uutta :)

  VastaaPoista