mortonfest

perjantai 13. helmikuuta 2015

Viekö blogi paljon aikaa? (+blogivinkit)
Olin pari viikkoa sitten kertomassa sisustussuunnittelija opiskelijoille bloggaamisesta ja siellä esiin nousi kysymys, että kuinka paljon bloggaaminen vie aikaa? Aika moni muukin on tätä tiedustellut ja samalla ihmetellyt, että kuinka minulla, kahden pienen lapsen ädillä riittää aikaa blogille? No, minäpä kerron.

Postaus:
Teen blogipostaukset yleensä iltaisin tai esikoisen päiväunien aikaan. Toisinaan saatan kirjoittaa tekstin myös aamulla, pikkukakkosen aikaan. Tällöin kuvat ovat jo valmiina, mutta teksti uupuu. Kirjoitan useimmiten hyvin lyhyesti ja aikaa tekstin luomiseen ei juurikaan kulu, sillä usein ajatus sisällöstä on jo valmiina. Tykkään myös itse lukea melko lyhyitä kirjoituksia ja pyrin itse samaan. Pidempien kirjoitusten, kuten tämän, luomiseen menee luonnollisesti pidempi aika. Veikkaisin noin tuntia, mutta sekin on postauksesta riippuen yksilöllistä, sillä saatan pyörittää tekstiä useamman päivän. Toisinaan kirjoitan useamman postauksen kerralla ja julkaisen ne eri aikaan. En siis todellakaan kirjoita joka päivä, vaikka lukijoille se saattaa näyttäytyä niin. 

Kuvaus:
Kuvaan aina päivällä ja etenkin talvisin olen pyrkinyt ajoittamaan kuvaamisen keskipäivälle. Yleensä olen tähän aikaan saanut jo esikoisen päiväunille tai sitten kuvailen muiden touhujen lomassa. Kuvaaminen ei vie minulta kovinkaan paljoa aikaa ja yleensä kuvaan useamman kohteen kerralla. Muokkaan kuvia kevyesti netissä olevalla ilmaisella kuvankäsittelyohjelmalla. Suoristan, rajaan ja parantelen hieman värejä ja kuvan kirkkautta. Yleensä teen muokkaukset melko samalla kaavalla ja yhden kuvan muokkaaminen vie aikaa n. 2-5min.

Aihe:
Teen remontit ja DIY -jutut meitä itseämme varten, mutta taustalla on kuitenkin aina ajatus siitä, että "tästä on kiva kirjoittaa juttu blogiin". Ensin tulee aina halu tehdä ja blogi tuo mukavan lisäarvon tehdylle työlle. Valehtelisin jos väittäisin, etten saa mielihyvää positiivisesta palautteesta jota blogipostauksen myötä saan. Tietysti kommenteista tulee hyvälle mielelle ja tuskin tätä tekisin, jos kukaan ei seuraisi tai kommentoisi.
Joskus saatan kuvailla ja vasta myöhemmin keksiä aiheen varsinaiseen postaukseen - niin kävi myös tämän postauksen kohdalla. Ensin oli kuvat ja sitten vasta aihe. Tosin en tiedä, että miten kuvat tällä kertaa liittyvät varsinaiseen blogitekstiin. Aina silläkään ei ole niin väliä - kuvat tuovat toisinaan vain mukavaa fiilistä!

Kommentointi ja muut blogit:
Eniten aikaa vie kommentteihin vastaaminen ja muiden blogitekstien lukeminen. Blogimaailma vie helposti mennessään ja ilman lapsia jumittaisin taatusti koneelle tuntikausiksi (näin voisi tosin käydä myös ilman blogia). Myönnän toisinaan olevani huono äiti ja uppoutuvani liiaksi tietokoneen ääreen. Onneksi lapset osaavat ottaa omansa ja muistuttavat, että mikä on se kaikkein tärkein. Lukulistallani on satakunta blogia ja luesekelen niitä otsikoiden perusteella. Yleensä jätän käynnistäni myös pienen kommentin, sillä itsekin niitä on kiva saada. Jos aikaa ei ole, niin ensimmäisenä karsiutuu blogien lukeminen. 

Tässä listaa blogeista, joiden postaukset useimmiten lukaisen:

..ja paljon muita, mutta nämä putkahti ensimmäisenä mieleen. :) Mielelläni ottaisin blogivinkkejä vastaan erityisesti sellaisista blogeista, joissa kunnostetaan/on kunnostettu kodiksi vanha talo. 

Kuinka usein?:
Blogit, bloggaaminen ja kodin sisustaminen ovat harrastuksia muiden joukossa ja vievät taatusti ihan yhtä paljon aikaa kuin mikä tahansa muu harrastus. Nyt, kun sisustamisen, käsillä tekemisen ja blogin kirjoittamisen rinnalle on tullut loppuraskauden ja synnytyksen jälkeen myös urheilu, jää luonnollisesti blogille hieman vähemmän aikaa. Blogia päivitän silloin, kun huvittaa. Viime aikoina olen ollut yllättävän aktiivinen ja päivityksiä on tullut useita viikossa. Töissä ollessa tahti oli luonnollisesti hieman harvempi. Olen sitä mieltä, että kyllä arjesta puristaa aikaa niille asioille joista nauttii ja niitä tehdessä saa taas voimaa tehdä vähän niitä vähemmän mielekkäitä juttuja. 

Kelloa katsomatta veikkaisin, että yhden postauksen tekeminen vie minulta keskimäärin (kuvaus, kuvien siirto koneelle, muokkaus, tekstin kirjoitus) n.30-60min. 

Aikaa jää siis hyvin tämän ihan tavallisen perhearjen pyörittämiseen. :)


Ihan mielenkiinnosta kuulisin muilta bloggareilta, että kuinka kauan teillä menee aikaa yhden blogipostauksen tekemiseen?


18 kommenttia:

 1. Minä kirjoitan jemmaan kerralla usean jutun ja julkaisen ripotellen. Kirjoitan yleensä kerralla jokin lauantai päivä tai kun lapset ovat menneet nukkumaan. Blogeja käyn yleensä lukemassa pikku kakkosen aikaan, joskus voi mennä montakin päivää välissä käymättä bloggerissa, toisina päivinä taas montakin kertaa päivässä. Tosin päiväni ovat hyvin vaihtelevia 2-3pvä/vkossa töissä. Itsekkin arvioisin jutun tekemiseen vajaan tunnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttujen jemmaaminen on tosi järkevää! Pitäisi itsekin tehdä sitä enemmän, mutta hyvät ideat tulee aina ripotellen. :)

   Poista
 2. Aika samoissa aika menee, tosin kuvaaminen ja kuvankäsittely vie minulla välillä enemmän aikaa. Jos pitää odottaa suotuisaa hetkeä että lapset "antavat" kuvata, viritellä jalustat ja saada se hyvä kuva, ja lopuksi vielä tosiaan käsittelyt. Lisäksi minulla on tietokone vähän rikki, niin joskus se jumittaa niin paljon, että kaikki vie vielä kolminkertaisen ajan... Mutta siis, tässä muiden puuhien lomassa tätä tosiaan tehdään, sen mitä ehtii :-) Ihana kuulla, että jaksat käydä lukemassa! Pus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se jalusta olis täälläkin tarpeen! Tietokoneen jumittaminen on kyllä todella ärsyttävää. Minun oli pakko hankkia uusi kone, kun vanha meinasi tiltata lopullisesti - sitten olisin ollut pulassa!

   Poista
 3. Olipa kiva kirjotus, ihan todella samalla aikakaavalla mennään! Nyt kun oon tehny taas töitä, niin ongelma onkin ollu tuo keskipäivän kuvaussessio, mutta kohtahan sitä taas mammalomaillaan.. ;)
  Onneksi tosiaan on lapsi/et muuten olisin ihan konenörtti blogimaailman imussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Ai ihanaa, sielläkin kohda mammalomaillaan. Sittenhän sitä aikaa vasta onkin. ;)

   Poista
 4. Musta tuntuu, että eniten aikaa vie blogimaailman seurailu, eli se, että lukee toisten blogeja, kommentoi ja vastaa omiin kommentteihin. Postaukset syntyvät aika spontaanisti, mutta kuvaus vie aikaa, koska esimerkiksi kirppisostokset eivät vielä päädy omille paikoilleen, vaan odottavat uuden kodin valmistumista, joten niistä teen sitten yleensä jotain omia asetelmia ja jos ja kun asunto ei ole aina kuvauskelpoinen, niin siihen järkkäilyyn menee oma aikansa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eniten aikaa todellakin vie muiden blogien lukeminen ja kommentointi. Blogimaailma vie mukavasti mennessään niin, että ajankulua ei huomaa. :) Niin ja tähän minun laskelmaan ei olekaan laskettu sitä järkkäilyyn menevää aikaa.. Ja sitä muuten menee - ihan huomaamatta. :)

   Poista
 5. Itse teen niin, että kirjoitan ensin raakaversion, eli suollan ajatuksenvirran suoraan näppäimillä koneelle. Kun on sopiva väli, niin alan jäsentelemään ja kirjoittamaan puhtaaksi, sitten otan kuvia taas sopivassa välissä. Saattaa mennä muutamakin päivä ennen kuin on valmista, kun lasten kanssa sitä luppoaikaa ei ihan kauheasti ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lasten kanssa jäsentely vie taatusti enemmän aikaa. SInulla kun sitä tekstiä on huomattavasti enemmän kuin itsellä. Ehkä se onkin ollut minulta tietoinen valinta kirjoittaa mahdollisimman vähän, kun en jaksa nähdä niin paljon vaivaa. :D

   Poista
 6. Tää oli hyvä!

  Kiitos maininnasta ja uusista blogivinkeistä - siellä oli minulle pari uuttakin tuttavuutta!

  Rivien välistä voin aistia, että sun talokuume kasvaa <3

  Mä lueskelen nykyään (kun olen siirtynyt historiasta tähän päivään), blogipostaukset kännykällä ja ai että tällä on hidasta jättää kommentteja..ennen kun jaksoi päivittäin avata tietokoneen, olipa helpompaa.

  Mulla menee tosi vaihtelevasti aikaa postausten tekoon.
  Välillä kun kirjoitan jotain oikein informatiivista (ekana tulee mieleen unikoulupostaus ja vauvojen ravistelusts kertova) saatan käyttää lähteitä.. ja kirjoittamisesta tulee mieleen ihan kouluajan esseiden kirjoitus. Silloin naurattaa. Ei käsiteltävät aiheet, vaan se, että käyttää vaikka 4 tuntia aikaa yhden jutun kirjoittamiseen. Ja ihan ilmaiseksi.
  Ei se mitään. Kiva harrastus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit uusia blogeja - nää onkin hyviä!

   Ja vau mitä paneutumista! :D Ihailen, todella!

   Poista
 7. Ihana postaus :)
  Itse taistelen kovasti arjen aikataulujen ja riittämättömyyden tunteen kanssa. Tuntuu että aina jokin kärsii..palkkatyö, kotihommat, jälkikasvun huomioinen, ystävät, blogi.. Olen kohta muuttamassa uuteen kotiin, josko muutos toisi uuden vaihtee blogiinkin. Ihanaa ystävänpäivää sinulle ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on totta, että kun yhteen osa-alueeseen panostaa enemmän niin toinen kärsii. Onneksi tämä on vain mukava harrastus ja tätä voi tehdä juuri silloin kuin on inspiraatiota. :)

   Poista
 8. tää oli hyvä postaus! täällä mennään aikalailla samoilla kaavoilla, että kirjoitetaan silloin kun siltä tuntuu ja vähän mitä milloinkin mielessä on. postausta kirjottaessa tiedän jo yleensä, että mitä suunnilleen aion kirjoittaa. välillä on luovempia hetkiä, välillä ei. en halua ottaa kamalasti paineita, koska haluan tämän pysyvän just sellasena mukavana harrastuksena. yhteen postauksen käytän aikaa 20min-1h.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ruut! Sama täällä - silloin tehdään kun on innostusta. Ei paineita. Sulla on aina hyvät postaukset! :)

   Poista
 9. Kiva postaus ja aikaahan tähän menee;)). Olen ajatellut postata samaisesta aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jään innolla odottelemaan sun postausta tästä. :)

   Poista