mortonfest

torstai 16. huhtikuuta 2015

Kaakelimaali lattioille


Olen harmitellut useampaan otteeseen sitä, että kaakelimaali ei kestä kulutusta. Välitilan laatoituksessa taatusti toimii, mutta lattiasta maali kuluu heti, jos pinta saa kolhuja tai joutuu muuten olemaan kovalla käytöllä. 

Keittiön ja eteisen lattioiden tuijottelu on käynyt minulle päivä päivältä tuskallisemmaksi. Muita perheenjäseniä kellertävänpunaiset lattiat, terracottan värisillä "tehostelaatoilla" ei tunnu haittaavan, mutta minua sitten sitäkin enemmän. 

Ollaan tässä puolitosissamme pohdiskeltu muuttoa. Talonrakentamisesta lähtien, mutta päätettiin, että ollaan tässä vielä jokunen vuosi. Sain siis siunauksen ryhtyä pintaremontoimaan myös asunnon loppuosaa - laattapintoja: eteistä, keittiötä ja kylpyhuonetta. 

Olin jo oikeastaan päätynyt käsittelemään eteisen ja keittiön laatat mikrosementillä, mutta sitten eräs blogisisko laittoi viestiä tästä kaakelimaalista, joka on tarkoitettu lattioille. Hänpä taisi tietää, että millaisen sisustustuskan kourissä täällä kärvistelen. Kiitos Emilia!

Kyseinen maalivalmistaja lupaa kaakelimaaliltaa muun muassa seuraavaa:
 • Tarttuu hyvin.
 • Kestää kolhuja.
 • Hylkii tahroja.
 • Kestää toistuvaa puhdistusta.
Kuulostaa lupavalta, joten pakkohan tätä on kokeilla!

Mutta sitten tullaankin siihen haastavaan kohtaan. Sävyihin meinaa. Vaaleanharmaata ajattelin ensin, mutta eteisen seinät ovat jo vaaleanharmaat. Mustanharmaa on liian tumma ja valkoisessa näkyy aivan kaikki liat ja pölyt. Vaihtoehtoina siis harmaa ja tummanharmaa. 

Mielipiteitä otetaan innolla vastaan!

TÄÄLTÄ ja löydät postauksen, jossa ennen ja jälkeen kuvia meille toteutetusta kaakelilattiamaalauksesta.


30 kommenttia:

 1. Tee shakkiruudut, musta-valkee kävis hyvin turkoosiin. Saahan sen sit vaihdettua kun kyllästyy. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Hyvä Essi! Miten mä en itse tätä hoksannut. ;)

   Poista
 2. Mä niin haluisin maalata meidän lattiakaakelit vessassa, mutta vuokraisäntä ei vaan anna lupaa!! GRH!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ärsyttävää!!! I feel you!

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä! ja hei nähdäänkö ensi viikonloppuna? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös kuulostakin! En malta odottaa projektin alkua. Ja tosiaan, ID jää tällä kertaa välistä. :/

   Poista
 4. Iso kiitos vinkistä, tällaista maalia minäkin olen kaipaillut keittiön lattialaatoille mutta en ollut vielä tähän päivään mennessä löytänyt! Paljonko kyseinen maali mahtaa kustantaa ja mistä sitä voi ostaa?

  -U

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. K-raudasta saa ja 2litran pönttö maksaa 69,92/2l. Pienemmässäkin, alle litran purkissa saa.
   Kiva, jos tästä postauksesta on apua muidenkin laittiapulmiin. :)

   Poista
 5. Hyvä projekti on teillä aluillaan. Kuulin myös tästä ihmemaalista ;) ja kirjoitin maalin nimen itselleni ylös. Meillä käyttökohde olisi lähinnä alakerran eteisen vessan laattalattia. Kiintokalusteet muuten vaihtoon ja seiniin jotain kivaa. Nähdään viikonloppuna kurssilla. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava maali! Ihmeellistä, että tätä ei ole aiemmin keksitty. Nähdään!

   Poista
 6. Voi ihana! Kiitos vinkistä!!! Mä oon tuskaillut tuhat vuotta meidän lattialaattojen kanssa! Oiskohan tässä ratkaisu meille(kin) :)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti katsii kokeilla (ja lukea myös alla olevan Ilonan vinkki). Oih, kohta rumat kaakelilattiat ovat historiaa!! :)

   Poista
 7. Mä olen kyseistä maalia pohdiskellut myös.
  Käyttökokemukset kiinnostaa ehdottomasti. Tosin kun itselle inspiraatio iskee, niin laitan menemään.

  Tykkään kyllä valtavasti maalatuista kaakeleista, kun saumat ja kaakeli samaa. Hauskan näköistä pintaa saa.

  Meillä oli takan edustalla beige laatoitus. Vetäsin mustaa Miranol-maalia pintaan ja ai että kun tuli hyvä. Miranol on vaan sellaista tököttiä, että kuivuminen kestää todella kauan. Siksi toinen kerros on vielä maalaamatta.. yksikin kerros peitti
  tosi hyvin, mutta ihan pientä kulumaa näkyy. Kaksi kerrosta ei varmaan kuluisi mihinkään. Uskon siis tällä kokemuksella, että maalin on mahdollusta pysyä laatoitetussa lattiassa :)

  VastaaPoista
 8. Hei terveiset rautakaupasta!
  Juttelin tuosta uudesta kaakelimaalista maaliosaston tyypin kanssa. Kuulemma ei omakohtaisia käyttökokemuksia..
  mutta tämän maalin sijasta ja käyttökokemuksilla hän suositteli lattiakaakeleiden maalaukseen Otex-tartuntapohjaa (kannattaa sävyttää) ja sen päälle 2 x Betolux maalikerros. Betoluxin vahvuutena on se, että sävyjä löytyy monta tuhatta!
  Betolux akva on 15 minuutissa pölykuiva ja muutaman tunnin päästä voi maalata jo toisen kerroksen!
  Tämä maaliosaston mies oli ollut kehittelemässä tuota kaakelinmaalaushommaa näillä otepohja-ja maaliyhdestelmillä ja seisoi täysin homman takana.

  Minut kyllä vakuutti ja lähtee kokeiluun meidän kylpyhuoneessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Ilona näistä! Kuten facessa jo totesin, taidan kokeilla näitä molempia tekniikoita. Meillä on niin paljon karmeaa laattaa, että molemmat tyylit on ihan jo mielenkiinnostakin testattava. :)

   Poista
 9. Yritin googlettaa hintaa tälle v33 kaakelimaalille, mutta en löytänyt!? Kiinnostaisi maalata 90 luvun kylppärin seinät ja lattia... Mitähän tulisi maksamaan, oisko jollain tietoa neliöhinnoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. K-raudasta saa ja 2litran pönttö maksaa 69,92/2l. Pienemmässäkin, alle litran purkissa saa. K-raudan sivuilla, V33 tuotetiedoissa pystyi laskemaan määrän suhteessa alueeseen. Kantsii siis tarkastaa sieltä ja vielä varmuuden vuoksi myyjältä. :)

   Poista
 10. Shakkiruutuja minäkin olisin ehdottanut, sellaiseen päädyin itse aiemmin kun ok-taloa laiteltiin. Oli aika reipas :)
  Kiva kuulla miten maali toimii ja kestää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan kyllä innolla, että pääsen hommiin ja näkemään käytännössä maalin kestävyyden. Hieman ehkä olen vielä skeptinen, mutta yrittänyttä ei laiteta!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitti itsellesi Emilia! Jännää, en malta odottaa, että pääsen hommiin!

   Poista
 12. Hitsinpimpulat miten mielenkiintoista. Odotan täällä ihan jännityksissä sinun ja Ilonan (Keskeneräinen) kokemuksia ja lopputuloksia:)

  Mä kyllä oon niin skeptinen noiden kanssa, että en uskalla lähteä siihen hommaan. Meillä taidetaan mennä silti sillä mikrosementillä. Eniten arveluttaa se miten kaakelimaalit kestää pesukoneen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös olekin! Pistän kyllä molemmat tekniikat kokeiluun. Ja minäkin tosi mielenkiinnolla jään kuulolle teidän mikrosementtikokeilun suhteen. Jos menee pienee, niin pistän sementin sitten maalin päälle. :D

   Sama täällä. Hieman skeptinen olen vieläkin, mutta yrittänyttä ei laiteta! :)

   Poista
 13. Itsekin olen tätä miettinyt,mutta en ole uskaltanut kokeilla.Mielenkiinnolla odotan,kuinka kestää.Onko tietoa,kuinka tämä maali kestää lattialämmityksen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuisi kyllä uskomattomalta, jos tämä ei lattialämmityksen kanssa onnistuisi. En ole itse vielä rautakauppaan ehtinyt tiedustelemaan maalista lisäkysymyksiä. Lupaan infota tänne blogin puolelle heti, kun projekti etenee. :)

   Poista
 14. Minäpä olen tuolla v33-maalilla pari-kolme viikkoa sitten vedellyt 5 m2:n suihkuhuoneemme lattian. Olen toistaiseksi supertyytyväinen lopputulokseen! Terrakotta klinkkeri on muisto vain.
  Tilassa on lattialämmitys, jonka väänsimme maalauksen ja kuivumisen ajaksi pienemmälle, ettei maali kuivu liian nopeasti.
  Ensin imuroimme ja pesimme lattian maalarin pesuaineella huolellisesti. Puhtaaseen pohjaan kannattaa panostaa, sillä yksikin jäljelle jäänyt hius näkyy maalauksen jälkeen. Sen jälkeen oli vuorossa kaakelimaalin esikäsittelyaine, homman inhottavin vaihe. Aine on voimakkaasti syövyttävää, joten ohjeen mukaisten käsien ja silmien suojaamisen lisäksi suosittelen vahvasti myös hengityssuojaimen käyttöä ja hyvää ilmanvaihtoa. En sitä heti itse tajunnut, mutta hetken lattilla konttaamisen jälkeen nenässä tuntui erityisen epämukavalta.
  Itse maalaaminen oli tosi helppoa.
  I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa! Kiitti vinkeistä ja tiedoista! Olen joskus otex -pohjamaalilla maalaillut ja siinä on kanssa aivan järkyttävä haju - kuin myös oli välitilan maalaukseen tarkoitetussa kaakelimaalissakin. Kertonee siitä, että pitäisi pysyä tuotteessa tymäkästi. :D

   Onko maalattu pinta miten liukas? Itse en ole vielä(kään) ehtinyt maalikauppaan tiedustelemaan asiaa ja se kiinnostais meikeläistä kovasti. :)

   Poista
 15. Joo, samaa mieltä, kovaan kaakelin pintaan on saatava tartuntapohja ja se ei ihan heppoisilla aineilla onnistu!

  Maalattu pinta ei ole liukas. Meillä käsitelty alue on suihkuhuoneen ns. kuivaa puolta eli kaakeli ei ole suihkun alla. Kustannuspuolella tämä uusi v33 voittaa kirkkaasti aiemmin harkitsemani Otex+ Betolux-version. Oiskohan mun 5 m2:n maalit maksaneet noin 70 e, kun taas toi Betolux-versio useamman satalappusen.

  Betolux ei käsittääkseni kestä kolhuja. Ei tämänkään iskunkestävyydestä vielä takeita ole, mutta kestää sen minkä kestää. Paljon parempi kuitenkin vaalean harmaana!

  VastaaPoista
 16. Hei, olisi kiva kuulla kokemuksianne V33 lattiamaalista? :) Itse harkisten ihan suihkuhuoneen lattian kaakeleiden maalausta, mutta kukaan rautakaupan myyjä ei ole vielä näyttänyt kovin iloiselta ja vakuuttuneelta kun olen kysynyt tuotteesta ja kertonut että tulee nimenomaan suihkuhuoneen lattialle. Eivät kuulemma mene takuuseen että suihkun eli veden alla kestää käytön ja kulutuksen. Kokemuksia siis, anyone? :D

  VastaaPoista
 17. Meillä maalattu kylppärin seinät ja lattia. Ennen maalausta poistimme kaikki silikonit saumoista. Tämän teimme tarkasti, jotta maalattava pinta oli puhdas. Vaati paljon työtä.

  Kiiltävä sininen seinäkaakeli vaati 4 ohutta kerrosta maalia, jotta peittyi. Saumat ensin tarkasti pienellä pensselillä ja kaakelit telalla. Meille paras tela oli sellainen jugurttipurkin paksuinen noin 30cm leveä. Telan leveys vastasi kahden kaakelin leveyttä, joten pystyi välttelemään telan reunojen aiheuttamia pystyraitoja.

  Lattia oli alunperin kerman värinen ja kaakelit noin 10x10 cm. Lattiaan riitti 2 kerrosta harmaata maalia. Maali on pysynyt hyvin suihkun alla ja saunassa. Ei ole lainkaan liukas. Pyykinpesukoneen alle ostimme pyöreät kumitassut, jotta maali kestäisi paremmin linkouksen tärinöitä. Kone säädetty vatupassilla tarkistamalla täysin vaateriin. Ei oli liikkunut ja maali näyttää pysyneen. En ole toki konetta siirtänyt ja katsonut kumitassujen alle...

  Silikonit laitettiin maalien kuivuttua. Seinämaali lähti irtoamaan kalvomaisesti, kun irroitin silikonin asentamisen yhteydessä käyttämääni maalarinteippiä seinästä. Sain painettua maalikalvon takaisin ja varovasti irroitettua teipin. En käyttänyt teippiä tämän jälkeen. Seinämaali ei siis tunnu olevan kovin tiukasti kiinni lasipintaisessa seinäkaakelissa.

  Esikäsittelyn teimme erityisen huolellisesti. 2 kertaa normipesuaineella ja juuriharjalla. Erityisesti saumat ja nurkat. Ohjeiden mukaista esikäsittelyainetta juuriharjalla yksi kerta. Muistaakseni pesimme vielä maalipesuaineellakin.

  Olimme poistaneet kylppäristä kaikki kalusteet, kaapit, suihkuseinän, altaan wc-pöntön jne. Tämä helpotti maalausta huomattavasti. Kattolistat oli myös pois. Maalasimme myös puupaneelikaton. Toki eri maalilla. Annoimme maalin kuivua tarpeeksi maalauskertojen välillä. Asuimme mökillä ja kävimme maalailemassa kotona. WC ja suihku eivät tietenkään olleet käytettävissä töiden aikana.

  Kaiken kaikkiaan työläs homma. Vaatii tarkkuutta ja aikaa. Esivalmistelu ja käsittelyt pitää tehdä huolella. Jos jokin menee pieleen, tulee hankala homma korjailla jälkiä. Tästä syystä en suosittele aloittelijalle. Me olemme tyytyväisiä ja maali on nyt kestänyt puolivuotta. Toivomme, että kestää vielä jonkin vuoden, hyvä jos kestää kauemmin...

  VastaaPoista