mortonfest

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Kotimme kotimaiset ja blogivinkki

Sain Little mrs Finland blogin bloggaajalta (olipas aika kummasti ilmaistu) haasteen, jossa on tarkoitus pohtia oman kodin kotimaisia sisustustuotteita. Kannattaa muuten ehdottomasti tutustua kyseiseen blogiin. Blogi kertoo kuopiolaisesta perheestä, joka sitoutuu vuodeksi käyttämään ainoastaan suomalaisia tuotteita. Ehdottoman mielenkiintoista!

Heti haasteen saatua jäin pohtimaan oman kodin sisustustuotteita ja huonekaluja. Ihan itsekin yllätyin, että kuinka vähän meillä loppujen lopuksi on sitä ruotsalaista. Olemme hankkineet sieltä enemmän piensisustustuotteita; taulunkehyksiä, hyllyjä, säilytyslaatikoita (paitsi lastenhuoneiden säilytysjärjestelmät ovat ikeaa).

Noh, sitten tullaankin siihen ongelmakohtaan, että mikä todellisuudessa on suomalaista? Tätä Little mrs Finland aika pitkälti pohtii myös omassa blogissaan. Kokoankin tähän postaukseen ne huonekalut, jotka tiedän (melko varmasti), että ovat Suomessa valmistettu. Meillä on hyvin paljon käytettynä hankittua vanhaa, Suomessa valmistettua tavaraa. Viime aikoina olen tehnyt myös vaatteiden saralla tosi hyviä kirppislöytöjä. Ajattelinpa niistä tehdä oman postauksen, jahka ehdin. 


Tässä kuitenkin meidän kodin suomalaisia. 


Iskun sohva, valmistettu Lahdessa suomalaisesta koivusta.

Matto Mum´s. 
Suomalaista designiä (Susanna Vento), mutta matto valmistetaan käsityönä Intiassa. 
On tosin eettisissä oloissa tehty, eli pointsit Mum`s:ille siitä!


Vanha nojatuoli (2kpl). Puusepän mukaan nojatuolit ovat Askon valmistamat 50-60 -luvulla, eli suomalaisia ovat! Ainakin melko varmasti. 


Lundian taso. Kirpparilöytö. Lundiat on valmistettu Suomessa vuodesta 1948 alkaen, eli pöytälevy on taatusti suomalainen. Lundian käyttämä puu on myös suomalaista mäntyä. Hienoa! Pukkijalat Ikea. Pinnatuolit äidiltä lainattu, alkuperästä ei tietoa. 


Makuuhuoneen hattuhylly. Kirpparilöytö. 
Alkuperästä ei varmaa tietoa, mutta myyjän mukaan on suomalaista tuotantoa.

Taustalla näkyvä tv-taso on Askosta hommattu. 
Sitterissä loikoileva vauva on suomalaista huippusuunnittelua parhaimmillaan!


Vanha keittiön kaappi. Kirpparilöytö.
Valmistettu Lahdessa, suomalaista käsityötä.
Kaapin takana on tarra, jossa lukee myös ensimmäisen omistajan nimi.
 Kuinkahan monta tarinaa tämä kaappi on ollut todistamassa?
Minun rakas!  

Sänky, Asko. Valmistetaan kuitenkin nykyään Ruotsissa.
Miksi ihmeessä?


....


Arvostan suomalaisuutta, suomalaista designia ja käsityötä. Kuluttajan on kuitenkin hankala tietää, että mitkä tuotteet todellisuudessa valmistetaan täällä kotimaassa. Pimitetäänkö meitä kuluttajia tahallaan, jotta brändi pysyisi vahvasti suomalaisena. Kuinka sinivalkoisia on todellisuudessa suomalaiseksi mielletyt marimekko, iittala ja arabia. Niitäkin meiltä löytyy paljon.

Haastan seuraavat ihanat blogit pohtimaan omaa "sisustuskäyttäytymistään" suhteessa suomalaisuuteen:


Seuraavatalo 
Sulla on varmaan Lyde just nyt paljon luppoaikaa tarttua tälläisiin haasteisiin. ;)

K O T I L A

Designed by Sm
Kuinka paljon sinun kotona on kotimaista, varmasti Suomessa valmistettua?19 kommenttia:

 1. Luppoaikahan on toinen nimeni! :-D Kiitos haasteesta, pidetään mielessä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tarttuisit! Näihin haasteisiinhan ei ole mitenkään kiirus vastatu - kuten instassa jo totesimme. ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä, ehdottomasti made in finland!

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Erinomainen aihe, jota tuleekin pohdittua nimenomaan Marimekon, Iittalan ym.kohdalla. Äkkiseltään mieleen tulee hyvin vähän puhtaasti kotimaista, mutta pitänee tehdä tarkempi katsaus omaan kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiva! Puhtaasti suomalaisia tuotteita taitaa olla aika harvakseltaan - vaikka tosiaan monet mielletään kotimaisiksi. Kotimaista designia on hyvin saatavilla, mutta mites on sen valmistamisen laita?

   Poista
 4. Ihana postaus ja kiitos kun otit haasteen vastaan! Taloussanomat ovat kirjoittaneet monta hyvää artikkelia suomalaisesta huonekaluteollisuudesta ja sen tilasta. Pitää itse suosia suomalaista, mutta kuten kirjoitit, mikä sitten onkaan suomalaista? Suomalaiset yritykset onneksi kuitenkin kertovat mistä huonekalut tulevat, joten kuluttaja voi sitten tehdä ratkaisunsa. Puusepän käyttäminen ei ole yhtään huono vaihtoehto ja itsekin pystyy kuitenkin nikkaroimaan yhtä sun toista:) Teillä on aina niin kaunista ja baby näytti niin suloiselta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi haasteesta - tää oli kiva tehdä ja itse tulee mietittyä kotimaista melko usein. Yleensä tahtookin olla niin, että jos yritys valmistaa tuotteet kotimaassa, on se hyvin selkeästi mainittu esimerkiksi yrityksen nettisivuilla (yleensä heti siinä etusivulla). Jos näin ei kuitenkaan ole, on tiedon haku hieman haastavampaa. Onhan se brändin kannalta huomattavasti kannattavampaa kertoa tuotteen valmistettavan Suomessa kuin esim. Kiinassa.

   Poista
 5. Tää oli kiva haaste ja kiva postaus! :) Ja kiitos blogivinkistä, heti uppouduin lukemaan Little mrs Finlandia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Hienoa, että löysin blogin pariin. Mielenkiintoisen aiheen ympärillä pyöritään. :)

   Poista
 6. Meillä on vanhaa kotimaista, mutta ei juurikaan mitään uutta, ainakaan toistaiseksi. Hei ja uusi banneri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - aika samoilla linjoilla meilläkin mennään. Paitsi tuon sohvan kohdalla. Uusi kotimainen on melko kallista, ehkä siksi.

   Kiva, että huomasit uuden bannerin. Ärsyttää, kun se ei ole keskellä. Projekti jatkuu.. :D

   Poista
 7. Kylläpä laittoi miettimään eikä äkkiseltään tullut mieleeni kymmentäkään kotimaista huonekalua =O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-in, eikö ole yllättävää itsellekin! Jotenkin sitä kuvittelee (ainakin minä itse) kannattavani kotimaista, mutta sitten sitä huomaa, että esim. vaatteissa ei ole kovinkaan montaa kotimaista..

   Poista
 8. Hauska postaus mielenkiintoisesta aiheesta! Ja repesin tolle vauvajutulle täysin :) Hieno uusi banneri muuten!

  VastaaPoista
 9. Hih, täällä kans hymyilen tuolle vauvan valmistusmaalle ja huippusuunnittelulle :)

  Kiitos mielenkiintoisesta haasteesta! Nostit esiin hyvän kysymyksen! Varsinkin täällä ruotsinkielisellä länsirannikolla monet asiat, myös ne vintage -huonekalut ovat saattaneet kantautua länsinaapurista ja paljonhan täällä on myös ruotsalaisia merkkejä sisustusliikkeissä, joista ei välttämättä niin paljon ole kuultu sisä-Suomessa.

  Joten täytyypä tarttua aiheeseen, mutta toivottavasti ei haittaa, jos tähän haasteeseen vastaamisessa kuluu hieman aikaa..?

  PS. Just postasin naantalilaisen Tarja Ritari Design`in uutuustekstiilituotteista, joten 100% suomalaista olis tarjolla blogissani :D Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ei tietenkään ole hoppu vastaamisen suhteen. Pääasia, että mahdollisimman mpni miettisi omia kulutustotumuksiaan sisustamisen suhteen.

   Mielenkiintoista tosiaan tuokin, että siellä suunnalla Suomea on paljon vanhaa ruotsalaista. Enpä ole tullut ajatelleeksi, mutta tottahan toki se niin taitaa mennäkin!

   Poista
 10. Jes! Lisää tällaisia haasteita. Suomalaisen työn arvostusta saisi kyllä kuuluttaa huomattavasti nykyistä enemmän. Ja edelleen huokailen tuota teidän ihanaa kaappia - sitä, jonka vuoksi yritin jo kerran muuttaa teille asumaan;)

  VastaaPoista