mortonfest

torstai 28. toukokuuta 2015

Koti kertoo mielialasta


Naapuria nauratti, kun olin levittelemässä pyykkejä narulle aamuseitsemältä. Tuumasi vain, että "on vissiin hyvissä ajoin herätty." 

Pyykkikone laulaa päivittäin. Ja jos ei laula, niin työt tuppaavat leviämään käsittämättömiin mittakaavoihin ja päivän laiskottelu kostautuu sitten seuraavana päivänä. En kokeile toiste. Olen hyvin rutinoitunut kotiäiti ja tietty struktuuri pitää hyvin elämän ja kodin hallinnassa. 

Punaisena lankana järjestyksen ylläpidossa on: siivoa koko ajan ja etenkin silloin, kun lapset on tyytyväisiä. Kun lapsia oppii tuntemaan, tietää myös ajankohdat jolloin ei kannata uppoutua omiin puuhiin. Eli siis silloin, kun joku on nälkäinen, väsynyt tai ulkoilun tarpeessa. 

Siivoan ja järjestelen heti aamulla, lounaan jälkeen ja illalla lasten mennessä nukkumaan. Äidiltä ja kokki-siskolta olen oppinut, että hommat on hyvä hoitaa pois alta saman tien. Kohta -sanaa käytän harvoin. Paitsi silloin, kun lapsi pyytää leikkimään.. Tästä tavasta on päästävä eroon. Jatkuvassa järjestelyssä on se hyvä puoli, että suursiivousta ei tarvitse tehdä niin usein. Siivouspäivää meillä ei ole ja sellaista en meille halua, sillä tykkään siivota fiiliksen mukaan. Mikäs sen terapeuttisempaa, kun siivoaminen huomaamatta!

Koti kertoo mielialasta. 

Järjestelyvimmassa kokee olevansa hyvin voimaantunut ja sotkun viedessä vallan, muukin elämä tuntuu kaaokselta. Aika usein joku nurkka kaipaa pientä ehostusta, mutta eipä tässä muussakaan elämässä kaikki osa-alueet ole aina täysin hallinnassa. Kunhan perusjutut on kunnossa, niin muuten voi olla kuin ellun kanat. Pätee niin siivoamiseen, kuin elämään yleensä.


13 kommenttia:

 1. Niin totta! :) mistä on nuo ihanat pisaran malliset naulakot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulakot on Normann Copenhagenin dropit -koukut ja Vepsäläiseltä hommasin. 2kpl paketissa myydään ja mun mielestä varsin kohtuuhintaista designia. Olisko olli 26€ 2kpl. Tykkään kans näistä hurjasti!

   Poista
 2. Tosi hyvin kirjoitettu! Voinpa sanoa, että aikalailla samoja linjoja on itselläkin.. Paitsi ettei puhettakaan, että aamuseiskalta olisin pyykkejä laittamassa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina!
   Se olisikin hieman kummallista, jos sinä keikkuisit seiskalta pyykkejä levittelemässä. Sitä en toivo kenellekään toiselle. :D

   Poista
 3. Asiaa! Näin se vähän täälläkin menee!

  VastaaPoista
 4. Näin meilläkin! Tosin mies on ihana ja imuroi aina epäsäännöllisen säännöllisesti torstaina kun imurointi on ainut siivousmuoto josta en saa mitään kiksejä, päinvastoin!! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana mies! Meillä tartutaan miehen toimesta imurin varteen melko harvoin oma-aloitteisesti. Tuolla rikkaimurilla hän tosin mielellään huruttaa. Ja on mullakin muuten inhokkihomma - tiskikoneen tyhjennys/täyttö. Ärsyttävää! :D

   Poista
 5. No nyt puhut kyllä niin asiaa (en kyllä väitä, ettet muulloin puhuisi :) ).

  En ehkä tiedä parempaa fiilistä, kuin vasta siivotun kodin fiilis!
  Mä välillä koitan näyttää miehelle, mitä tapahtuu, jos en järjestele paikkoja koko ajan. Yritys päättyy mahdottomuuteensa (en vaan kestä) usein jo ennen kuin ehdin huomauttaa miehelle testistäni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisen testin toteutuksesta olen usein heittänyt ukaaseja miehelle. Ja sama täällä, en vain pysty olemaan siivoamatta. Pienet on ongelmat. :D

   Poista
 6. Hahaa, täälläkin pyykkikone laulaa aamusta iltaan ja pyykkejä levitellään useinkin jo ennen aamuseiskaa. Näin kolmen lapsen äitinä ja kotona ollessa tulee kyllä siivoiltua vähän koko ajan :) eli tunnistan kyllä itseni tuosta sinun kirjoituksesta täysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että muutkin. :) Ja oikeastaan on pakko siivota jatkuvasti vähän, muuten hommat menee ihan sekaisin ja koko päivä on pilalla. :D

   Poista
 7. Totta :)

  Mä en pysty keskittymään mihinkään, jos ympärillä on sekavaa. Tavaroilla pitää olla paikkansa ja hyvä yleinen järjestys / siisteys, niin on päässäkin rauhallisempaa. Se jotenkin vapauttaa ajatuksista tilaa muulle (ehkä luovemmallekin toiminnalle) jos koti on kunnossa, eikä tarvitse muistella milloin olisi aikaa hoitaa mikäkin askare.

  VastaaPoista