mortonfest

maanantai 18. toukokuuta 2015

Kotiseuturakkaudesta


Olen varmaan joskus kertonut, että olen kotoisin Rautalammilta n. 3000 asukkaan pitäjästä, jota on useissa yhteyksissä emäpitäjäksikin kutsuttu. Olen tavattoman ylpeä juuristani ja edelleen vietän paljon aikaa omissa lapsuusmaisemissani.

Yksi kylän parhaita puolia on yhteisöllisyys, jota pääsin itsekin todistamaan lauantaina, kun minua pyydettiin yritykseni puitteissa mukaan Rakkautta Rautalammille -talkootapahtumaan. Tapahtuma keräsi yli 200 vapaaehtoista talkoolaista (ja se on paljon tämän kokoisessa pitäjässä). Talkoovoimin koko kylä laitettiin kuntoon muun muassa istuttamalla omenapuita kaikkien saataville, raivaamalla helppokulkuisempia reittejä kansallispuistoon ja tekemällä useita muita koko kylää ilahduttavia ehostustöitä. Oma roolini talkootapahtumassa oli rautalampilaisen huonekaluvalmistajan Sepon Kalusteen näyteikkunan somistus. Sain mukaan projektiin myös pari muuta upeaa rautalampilaista yritystä: muun muassa marimekkoa myyvän Arttelin ja Myllyni -puodin, jonka valikoimiin kuuluu esimerkiksi TineK ja LaBruket. Voit käydä lukemassa projektista tarkemmin sisustusRIEMU -blogista.


Yksi syy pienen pitäjän erityisyyteen lienee se, että kuntalaiset pitävät tärkeänä myös meitä muualla asuvia entisiä rautalampilaisia. Meidän tekemää työtä arvostetaan ja osaamista halutaan hyödyntää myös oman kunnan viihtyvyyttä lisäävänä tekijänä. Aika moni paikkakunnalta pois muuttanut nuori on palannut juurilleen juuri yhteisöllisyyden vuoksi ja aika moni muuttaisi, jos työtilanne olisi toinen. Nykyisten rautalampilaisten toimeliasuudesta voisi ottaa oppia muutkin pienet muuttotappiota kärsivät paikkakunnat. Mikäpä sen upeampi oman kunnan markkinointikeino, kun huolehtia meistä aikoinaan nuorena pois muuttaneista, tehdä olomme tärkeäksi ja pikkuhiljaa, salakavalasti houkutella takaisin kotikonnuille. Sanoinpa minäkin miehelle talkoopäivän, metsälenkin, rantasaunan ja talviturkin heittämisen päätteksi, että "mitäpä jos sittenkin rakennettaisiin talo tänne."
Se minun piti vielä sanoa, että seuraavasta Rautalampilehden numerosta alkaen kirjoitan lehteen sisustusaiheista kolumnia, josta voit bongailla täällä blogissa julkaisemattomia tee-se-itse -tärppejä. Lehti ilmestyy Rautalammin lisäksi ilmaisjakeluna myös Konnevedellä, Tervossa ja Vesannolla.

15 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä, Onnea kolumnistille! terkuin Suska koivuladesignesta.

  VastaaPoista
 2. Vau, sinullahan on kivoja juttuja meneillään! :-)

  VastaaPoista
 3. Tuo naapurikuntamme on kyllä mukava ja yllättävän vireä paikka ja siellä on yritystä kovasti. Harmi että morton(?) lopetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi harmillista! Onneksi konttiravintolat kuitenkin ilostuttaa meitä ympäri Suomea. Kurkistahan näyteikkuna, jos joskus ohi ajelet. :)

   Poista
 4. Hei, kenen tuo ihana raitamatto on, tuossa marimekon autoverhon kaverina? Ritu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistajaa en tiedä, mutta Sepon Kalusteen valikoimista löytyy. Liikkeet sijaitsevat Rautalammilla ja Kuopiossa.

   Poista
 5. Hei mahtavaa Maru. Mielenkiintoisia juttuja. Mä oon iloinen sun puolesta <3

  Kenen toi lamppu on? Siinä on tosi hauska varsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kuulla Laura! <3 On kyllä huippu-kivoja juttuja meneillään. :)

   Lamppu on TineK:n ja aivan ihana! Kyseisen lampun voit ostaa täältä:
   http://www.myllyni.fi/tuotteet.html?id=25/632

   Poista
 6. Oi, kuulostaa niin huipulta! :) Täytyy myöntää, että itselläkin on juuret kotiseudun pikkupitäjässä niin syvällä, että vaikka asunkin Iisalmessa, tunnen oikeasti olevani rautavaaralainen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut ihan huippu-kivoja juttuja viimeaikoina. <3
   Ja kyllä minäkin ennemmin rautalampilainen olen. Savosta enivei. ;)

   Poista
 7. Minusta on niin ihanaa kun jonkun huonekaluliikkeen nimi on Sepon kaluste. Meinaa tehdä mieli mennä tuonne liikkeeseen jo pelkästään nimen takia! Upealta näyttää ja muutenkin hyvän mielen postaus! Mahtavaa yhteisöllisyyttä! Tätä enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD Totta! Sun kannattaa ehdottomasti poiketa. Niillä on kyllä tosi ihania tuotteita! Muun muassa tuo luca -sohva, emilia sarjan tuotteet, onni -keinu yms.. :)

   Poista
 8. Tiedän tunteen näistä pikku kylistä. Juuri järjestin itse tapahtuman ja se toi ihmisiä kaukaakin meille pikku pitäjään! Ja onnea kolumnistille, hieno homma!

  VastaaPoista