mortonfest

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Mikrosementti kaakelin päälle

Kylpyhuoneen remontti (klik!) toteutettiin mikrosementillä, joka pinnoitettiin vanhojen sinisten kaakeleiden päälle. Tässä lupaamaani postausta mikrosementoinnista, jonka toteutti Kotipetraamon (klik!) Petra Rautaparta. Postauksen teossa olen konsultoinut Petraa, joten toivon, että mahdollisiman monelta asiavirheeltä vältytään. Koska itse en ollut aina paikalla, pyysin Petraa räpsimään kuvia eri työvaihesta omalla puhelimellaan. 


Mikrosementillä voi pinnoittaa lähestulkoon kaikkia kodin pintoja. Kylpyhuoneeseen pinnoituksen voi vanhojen kaakeleiden päälle tehdä, jos vesieristykset ovat kunnossa. Mikrosementoinnin voi tehdä myös itse, mutta itse koin/koimme järkeväksi palkata töihin ammattilainen. 

Työmäärä on melkoinen ja en usko, että itse olisimme saaneet sementtiä levitettyä läheskään yhtä siististi. Myöskään tarvittavia työvälineitä ei olisi meiltä löytynyt. Mikrosementti kun ei kuitenkaan ole materiaalina halvimmasta päästä, joten tahdoin minimoida epäonnistumisen riskit. Tämän postauksen myötä myös eri vaiheet ja niiden vaativa työmäärä käy hyvin ilmi. 

1. Kaikki laattapinnat puhdistettiin huolellisesti vahvasti emäksisellä pesuaineella 
2. Kylpyhuoneen sekä saunan kalusteet irroitettiin.
3. Kylpyhuoneessa oleva lasitiiseinä purettiin.
4. Pinnat tasoitettiin betonihiomakoneella. 
5. Saumat Primeroitiin.
6. Saneerauslaastin levitys saumoihin ja seiniin (useampi kerros).
7. Lattiaan Grueso.
8. Mikrosementointi (useampi kerros).
9. 9-päivän kuivumisaika.
10. Lakkaus (useampi kerrros). 
11. Silikonilla saumaus (lattian ja seinän väli, sekä allaskaivon ympäristö).
12. Kalusteiden kiinnitys (ja kyllä, pielikaappi on edelleen päin p******ä).
Kylpyhuoneessa olevat kohokuviot hiottiin huolellisesti betonihiomakoneella. Meriaiheista tehostelaattaa oli siellä täällä. Seinän puolenvälin tienoolla, sekä ylhäällä kulki hopeinen koholla oleva boordi. Saumat primeroitiin (tartunta-aine) ja täytettiin saneerauslaastilla, jonka jälleen myös pinta vedettiin "luilleen" saneerauslaastilla. 


Saneerauslaastin ensimmäisen kerroksen jälkeen kuviolaatta kuultaa vielä hieman laastin alta. 


Lattiaan, saneerauslaastin päälle laitettiin Grueso -pinnoite (näkyy kuvassa valkoisena), jonka päälle mikrosementti levitetään. Grueso edistää saneerauslaastin pysyvyyttä lattiapinnassa. Seiniin tätä gruesoa ei tarvitse laittaa.


Grueso on melko rouheaa ja kuivuttuaan erittäin kovaa pinnoitetta. Gruesolla voi pinnoittaa esimerkiksi myös keittiön välitilan, jos haluaa rouheaa pintaa. Taatusti pysyy!


Seinäpinnat vedetty saneerauslaastilla toiseen kertaan. Pinta vielä kuivumassa, joten siksi saumat kuultavat vielä läpi. Lattiassa Grueso, jonka päälle valkoinen (Blanco) mikrosementti levitettiin. 


Seinissä kuivunut ja hiottu saneerauslaastipinta. 


Lähikuvaa hiotusta pinnasta. 


Mikrosementti laitettu toiseen kertaan. Seinissä savy Plata.

Tarkkasilmäisimmät saattavat löytää kuvasta listalaatan kuultavan mikrosementtipinnan läpi. Seiniin laitettiin osittain kolme kerrosta mikrosementtiä. Lattian kerroksia tuli enemmän, sillä vaaleasta pinnasta saumakohdat näkyivät selvemmin. Mikrosementtikerros itsessään on muutaman millin paksuinen. Mikrosementti hiotaan ja lopuksi lakataan useaan kertaan, jolloin pinta ei jää karheaksi. Tätä monet meillä käyneet ovat hämmästelleet, että pinta onkin karhean sijaan sileä. Pintaa voi käyttää ja kuluttaa laattapinnan tavoin. Pinta on melko liukas, mutta niin oli meidän kylpyhuoneen lattiakaakelikin, joten muutosta liukkauteen ei ole juurikaan havaittavissa. 

Lattia ei ole aivan valkoinen, vaan siihen on mikrosementin levitykseen käytettävällä lastalla poltettu mustanharmaata "viivaa". Kuvion kanssa voi vähän kikkailla - mitä enemmän mustaa haluaa, sitä enemmän pintaa voi lastalla polttaa. Alimmassa kuvassa pinnan sävyerot ovat aavistuksen nähtävillä.

Remontti aloitettiin 26.7. ja se oli täysin valmis 10.8. Remontti kesti kaikkinensa kutakuinkin 2 viikkoa. 


Laita ihmeessä viestiä kommenttikenttään tai s-postiin, jos kysyttävää herää. 
33 kommenttia:

 1. Kaunis lopputulos! Tiedätkö, onko pinta hengittävä? Nimittäin mietin tällaista ratkaisua rintamamiestalon kellariin kylppäriin?
  Paljonkohan olivat kustannukset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylppäri tuli kustantamaan n. 2000 €. Materiaali itsessään ei ole kovin edullinen, mutta työmäärässä säästää melkoisesti, kun ei tarvitse repiä kaakeleita irti/tehdä vesieristyksiä. Hengittävyys kannattaa vielä varmistaa ammattilaiselta. :)

   Poista
 2. Upea lopputulos. Olen tässä kysellyt alan ihmisiltä ja valitettavasti muovimaton päälle tuota ei voi asentaa, mikäli se on pehmeä. Toinen taas sanoi, että kyllä voi laittaa, jos olen varma, että matto ei ole irronnut yhtään lattiasta. Jaa-ha. kuinkahan tässä käy, sillä en halua alkaa irrottamaan mattoa, pönttöä sun muuta, vaan tehdä lattian mahdollisimman edullisesti. Kyseletkö Petralta tällaisesta, mikäli olet vielä yhteyksissä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäpäs kysäisen Petralt ja laittelen vastausta heti, kun sellaisen saan. :)

   Poista
  2. Moikka taas! Tässä Petran vastaus:

   "Jos muovimatto on vinyylityyppinen, ei suht kova ja alustassa jämäkästi kiinni voi sen pinnoittaa. Hiukan pehmeämpikin kuulemma onnistuu, mutta Gruesoa kunnon kerrokset, että alusta kovettuu. Kestää myös pakkasta (ulkosaunat, terassit) ja kuumuutta (takat, kiukaan taustat yms.)"

   Toivottavasti tästä oli apua! :)

   Poista
 3. Siis vau!!!! Tosta tuli kyllä niin makee.

  Mä poden sellaista pahimman laatuista sinisen vessan kammoa. Eli siis täytyy todeta, että oman (ennen mikrosementtiä) vessan kanssa olisin vielä pärjännyt, mutta tuon teidän en. Oma ahdisti vaan aavistuksen. Mutta on se vaan ihanaa, ettei tarvitse joka aamu ensimmäisenä ahdistua :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppa muuta. Sininen on ihan jees, mutta ei näin! :D

   Poista
 4. On edelleen aivan ihana. Mitenhän saisi miehen keksimään tämän ja esittämään sen omana ideanaan?

  VastaaPoista
 5. Todella ihana kylppäri tuli ja mahtava vinkki, en ollut ennen kuullutkaan tuollaisesta mikrosementistä. Meille on tulossa putkiremppa niin pääsee pohtimaan samalla eri vaihtoehtoja seiniin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella lämpimästi. Tosi ihana vaihtoehto ja helppohoitoinen. :)

   Poista
 6. Ihan huikea muutos, näyttää todella kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutos on kyllä valtava - kannatti rempata. :)

   Poista
 7. Vau, upea muutos!
  Löysin tänne The little village -blogista. Tosi kiva blogi sulla!

  VastaaPoista
 8. Hei,

  kauanko on mikrosementin jälkeen ns. odotettu käyttöikä kylppärille..eli onko kyseessä esim. vain 5v ratkaisu vai voiko pitää niin kauan kuin jaksaa katella? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttöikä on sama kuin kaapelissa, eli juuri niinkuin sanoit - kuinka pitäköön jaksaa katsella. :) Toki materiaali on melko uusi, joten tietynlaista kriittisyys kantsii pitää mielessä. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä eikä meillä ole moitittavaa. :)

   Poista
 9. Moikka.
  Tiedätkö,miten seiniin onnistuisi porata reikiä hyllyille, naulakoille ym.? Miten olet pitänyt puhtaana seinää? Tuo muutos on kyllä huikea vanhaan kylppäriin verrattuna. Valoisa ja raikas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timanttiporalla voi porata - aivan kuten kaakeliinkin. Puhtaanapito onnistuu samalla tavalla kuin kaakelinkin puhtaanapito. Saa jynssätä ja hangata. :)

   Poista
 10. Hei! Kiinnostaisi tietää miten tuo mikrosementti käyttäytyy suihkun alla? Kuivuuko lattia hitaasti? Oletteko huomanneet käytössä jotain värjäytymää? Onko esimerkiksi mahdollista että vesi / saippua värjäyttäisi lattian laikulliseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ei kuivu hitaasti - aivan kuten kaakelikin. Värjäytymää tuli lattialle unohtuneesta vaippapaketista, joka oli lojunut penkin alla paikallaan kuukauden verran. Ilmeisesti paketti oli liuottanut muovista väriä ja valkoinen mikrosementti lattialämmityksen takia oli ilmaissut muovin itseensä. En ole vielä yrittänyt putsata. Muita värjäymiä ei ole tullut. :) Ollaan oltu super-tyytyväisiä!

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Taidan itsekkin siis kallistua mikrosementtiin kun remontti alkaa :)

   Poista
  3. Hei,
   onko tuo lattia erisävyinen kuin seinät? Voiko tuota mikrosementtiä värjätä tai onko sitä eri väreissä?

   Poista
 11. Ollaan miehen kanssa suunniteltu mikrosementtiä tulevan kotimme kylppäriin, joten ajattelinkin kysellä, kuinka tuo lattia on kestänyt teillä käyttöä? Olen ymmärtänyt, että mikrosementti on kestävämpi vaihtoehto kuin esimerkiksi kaakeleiden maalaaminen, pitääkö tämä paikkansa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikrosementti on kestänyt tosi hyvin! Ei siis moitteen sanaa - ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kaakeleiden maalaaminen. :)

   Poista
 12. Minäkin olisin kiinnostunut kuulemaan onko kestänyt lattiassa ilman ongelmia, onko tullut lohkeamia/naarmuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tullut lohkeemia, naarmuja tai mitään muutakaan. :) Ollaan oltu hurjan tyytyväisiä pintaan! Puhtaanapitoon, ulkonäköön ja käytettävyyteen kaikkinensa. Voin suositella lämpimästi! Mikrosementti "tägin" alta löytyy blogista myös käyttökokemuksia enemmän. Tägit löydät blogista oikealta. :)

   Poista
 13. Hei. Itsellä mietinnässä mikrosementti. Minkä "merkkistä" tämä mikrosementti on, kuka maahantuoja,ym.?😊 Kuullut joitain epäonnistuneita niin mikähän tämä on ku ainakin erityylillä tehty..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tämä kyseinen on Suomen Betonileimasimen mikrosementti. Suosittelen tätä ehdottomasti kylpyhuoneeseen. On tiiviimpää kuin minkään muun valmistajan. Muihin tiloihin esim. ecolanic on ihan hyvä. Suomen Betonileimasin maahantuo tätä ja nettisivuilta löytyy myös asentajat. Meidän RIEMU yritys tekee Pohjois-Savon alueella. Kannattaa tosiaan ottaa selvää tekijästä ja tarkastaa käden jälki. Kukin tekee omalla tyylillään ja tekijällä on näissä hommissa suuri merkitys. Sementoinnin voi myös pilata useassa eri työvaiheessa, joten ammattiasentaja hommiin! Kaikki SBL:n kouluttamat asentajat löytyy tosiaan sieltä heidän verkkosivuilta. :)

   Poista
 14. Moi, onko teille laitettu nurkkiin mitään silikonia yms? Ja onko lattia-seinä väliin myös laitettu jotain? Viitsisitkö littaa kuvaa? Kiinnostaisi nähdä. Näyttään kuvissa todella hyvältä! Meillä remontti loppusuoralla ja silikonia laitettu, mutta en ole nyt ihan varma oliko hyvä juttu...

  VastaaPoista